فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 18 (پاییز 1399)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 18 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی نبوی، سید حمزه صفوی*، محمدصادق کوشکی صفحات 7-36

    پژوهش حاضر به مطالعه آینده روابط ایران و ترکیه پرداخته است تا با تدوین سناریوهای محتمل در روابط ایران و ترکیه در افق 1408ش (2030 م) سیاست گذاران و تصمیم گیران در روابط ایران و ترکیه بتوانند به گزینه های بدیل برای تصمیم گیری بیندیشند. این تحقیق از جنبه ماهیت اکتشافی بوده و از نظر هدف، کاربردی است؛ داده های آن آمیخته، و شیوه تجزیه وتحلیل داده ها در ردیف پژوهش های همبستگی قرار می گیرد. در این پژوهش از روش سناریونویسی مبتنی بر تحلیل تاثیر متقاطع متوازن استفاده شد. بدین منظور ابتدا 62 متغیر موثر بر روابط ایران و ترکیه در ابعاد سیاسی-امنیتی، اقتصادی، فرهنگی، علم و فناوری، زیست محیطی و کلان روندهای جهانی و منطقه ای شناسایی شد. سپس با توزیع پرسش نامه در میان 35 نفر از خبرگان روابط ایران و ترکیه، اثرگذاری، اهمیت و عدم قطعیت هر یک از متغیرها مشخص شد. درنهایت روایی 57 متغیر به عنوان عوامل موثر بر آینده روابط ایران و ترکیه تایید شد. برای تحلیل نتایج پرسش نامه و انتخاب عوامل کلیدی از روشتحلیل اهمیت-عملکرداستفاده شد. درمجموع، 19 عامل دارای اهمیت و عدم قطعیت بالاتر از ارزش آستانه بودند. با استفاده از آزمون فریدمن هشت عامل نهایی انتخاب شده و حالت های کیفی آن ها مشخص شد. سپس با تشکیل پنل خبرگان و وزن دهی در ماتریس تاثیر متقاطع متوازن، تحلیل نرم افزاری با سناریو ویزارد انجام شده و 4 سناریو با ناسازگاری صفر و 17 سناریو با ناسازگاری یک به دست آمد و با تلفیق سناریوهای نزدیک، در نهایت هفت سناریوی نهایی تدوین و تحلیل شد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، ایران، ترکیه، روابط ایران و ترکیه، سناریونویسی
  • امیر صادقی*، محمد کارساز، محمود دی پیر، محمود غلامی صفحات 37-62
    داده‎ کاوی فناوری قدرتمندی است که توانایی کشف دانش نهفته در گستره ای عظیم از داده‎ ها را دارد. هدف این پژوهش تجزیه و تحلیل سبد درخواست اقلام فنی به وسیله داده‎ کاوی در راستای بهبود پیش ‎بینی و تامین نیازمندی های سامانه آماد و پشتیبانی دفاعی می ‎باشد. بنابراین در مرحله کشف الگوها و قوانین انجمنی از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت و روش اکتشافی و از نظر گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. در مرحله ارزیابی مفید و کاربردی بودن الگوها از نظر هدف توسعه ای، روش توصیفی- پیمایشی و گردآوری اطلاعات میدانی می باشد. جامعه آماری برای داده ‎کاوی، پایگاه داده اطلاعات درخواست اقلام و قطعات فنی توسط یگان های یک سازمان دفاعی جهت سامانه‎ ها و مراکز تعمیری مربوط به آن در یک بازه زمانی 10 سال می باشد. جامعه آماری برای سنجش رابطه نتایج داده‎ کاوی با پیش بینی و تامین نیازمندی ها، خبرگان سامانه آماد و پشتیبانی سازمان دفاعی می ‎باشند. به‎ منظور تحلیل داده‎ها برای داده ‎کاوی از روش فرآیند استاندارد تعامل با کسب و کار و نرم افزارهای اس. کیو. ال. سرور و رپید ماینر و برای تحلیل داده های گردآوری شده از طریق پرسشنامه از نرم افزار اس. پی. اس. اس. استفاده گردیده است. نتایج این پژوهش نشان داد که می‎ توان از روش کشف قوانین انجمنی به منظور تجزیه و تحلیل سبد درخواست قطعات فنی و دستیابی به الگوی درخواست استفاده نمود و الگوها و قوانین کشف شده در بهبود عملکرد سامانه آماد و پشتیبانی در حوزه پیش بینی و تامین نیازمندی های اقلام و قطعات فنی کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، سبد درخواست، قوانین انجمنی، فرآیند استاندارد تعامل با کسب و کار، آماد و پشتیبانی، داده‎کاوی
  • فرحناز آهنگ، حسن غفاری، محمد مهدی*، سمانه محمد پور صفحات 63-86
    با توجه به ضرورت اتخاذ تدابیر مناسب برای سازمان های نظامی کشور در زمینه چابک سازی منابع انسانی پژوهش حاضر درصدد، واکاوی پیشران های کلیدی موثر بر توسعه چابکی منابع انسانی در سازمان های نظامی برآمد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی می باشد. در این پژوهش برای تدوین مبانی نظری و انتخاب پیشران ها از منابع کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان و برای گردآوری داده ها نیز از پرسشنامه میک مک استفاده شد. جامعه پژوهش خبرگان نظامی و اعضای هییت علمی دانشگاه های آجا  بودند که با بهره گیری از روش نمونه گیری گلوله برفی، تعداد 30 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش با کمک نرم افزار میک مک تحلیل گردید. در مرحله اول پژوهش 30 پیشران احصا شد که با تحلیل داده ها در مرحله بعد، 19 پیشران از میان 30 پیشران به عنوان پیشران های کلیدی موثر بر توسعه چابکی منابع انسانی در سازمان های نظامی تعیین گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بیشتر خبرگان بر پیشران هایی مانند رضایتمندی کارکنان، سرعت در ارایه خدمات، دانش و مهارت کار تیمی و مذاکره، خودکنترلی، مشارکت، احساس شایستگی، رفتارهای پیشگیرانه، احساس موثر بودن، مشورت، تسهیم دانش، پذیرش مسئولیت، تیم های خودرهبر، توانایی ارایه ایده جدید، همدلی، بهره گیری از تغیرات، چرخش شغلی، خودآگاهی واکنش به تغییرات و اطلاعات قابل دسترس، تاکید داشتند.
    کلیدواژگان: سازمان های نظامی، چابکی منابع انسانی، پیشران، میک مک، آجا
  • سید اسدالله حجازی*، محمدحسین رضایی مقدم، محمدحسین فتحی، بهروز بهرام آبادی صفحات 87-112

    سازمان های دفاعی و امنیتی در یک محیط بسیار پیچیده و ناپایدار عمل می کنند. برنامه ریزی بلندمدت دفاعی، تفکر در مورد شرایط احتمالی را تشویق می کند و به سازمان های دفاعی کمک می کند تا برای خطرات احتمالی آینده آماده شوند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی شاخص های ژیومورفولوژیکی منطقه میناب و سیریک در شرق تنگه هرمز و تاثیر آن در توسعه راهبردهای دفاع سرزمینی است. نوع پژوهش کاربردی و ماهیت آن تحلیلی - توصیفی است. جمع آوری اطلاعات و داده های به صورت کتابخانه ای- اسنادی و پیمایشی به صورت کیفی و کمی انجام شد. جامعه آماری شامل 24 نفر از نخبگان و کارشناسان خبره در موضوعات دفاعی و امنیتی می باشند. ضریب معیارها بر اساس طیف لیکرت تعیین شد. با استفاده از ماتریس SWOT تعداد 34 شاخص (نقاط قوت 8، ضعف 9، فرصت 8 و تهدید 9) ازنظر کارشناسان مربوطه مورد ارزیابی و وزن دهی قرار گرفت. در ادامه، برای انتخاب استراتژی بهینه از بین استراتژی های به دست آمده از تحلیل سوات، از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM) استفاده شد. نتایج حاصل از ماتریس سوات، استراتژی بازنگری (WO) را به عنوان استراتژی بهینه در منطقه مطرح می کند. درعین حال در اولویت بندی این استراتژی، با مدل (QSPM) اولویت و برتری راهبرد به کارگیری و استقرار سامانه های پیشرفته پدافندی، راداری و شنود، موازی با خط ساحل و نقاطی که حداکثر برد فرکانسی را ایجاد می نمایند نسبت به سایر استراتژی های بازنگری از اولویت بالایی ازنظر کارشناسان قرار گرفت.

    کلیدواژگان: دفاع سرزمینی، شاخص های ژئومورفولوژیکی، میناب، سیریک، ماتریس SWOT
  • حمید نوربهشت، مجید محمد شفیعی* صفحات 113-140
    مواجهه ایران با انواع تحریم های اقتصادی، تبعات و مسایل متعددی را به همراه داشته است که ضرورت انجام پژوهش های علمی در این زمینه را بیش از پیش مشخص می سازد. توجه به نقاط آسیب پذیر تحریم های اقتصادی، اتخاذ تدابیری برای مقابله با آنها و روش های برون رفت از فشار تحریم ها به خصوص در سال های اخیر، بیش از پیش اهمیت یافته است. امنیت و گردشگری دو مقوله به هم وابسته اند. از آنجایی که صنعت گردشگری به عنوان یک صنعت مادر از یک سو، نقش مهمی در اشتغال زایی و توسعه اقتصادی دارد و از سوی دیگر، رونق و توسعه آن نقش قابل توجهی در مقابله با تحریم ها، تاب آوری در برابر اثرات منفی آن و افزایش امنیت و پدافند غیرعامل دارد، در پژوهش حاضر سعی بر آن است که ابتدا نقاط آسیب پذیر تحریم های اقتصادی با رویکرد آینده نگاری شناسایی شود و سپس باتوجه به قابلیت های صنعت گردشگری در ایران، راهکارهایی در این زمینه ارایه گردد. جامعه آماری این پژوهش را خبرگان صنعت گردشگری و صنایع مرتبط از جمله صنعت هتلداری، شرکت های خدمات گردشگری، و آژانس های گردشگری تشکیل می دهند که به روش گلوله برفی و قضاوتی از میان آن ها نمونه گیری به عمل آمد. برای گردآوری داده ها ضمن بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای، از روش های تحلیل تم، پیمایش محیطی و دلفی استفاده شده است. نتایج این پژوهش ضمن شناسایی و معرفی اثرات و پیامدهای منفی تحریم ها، به ارایه راهکارهایی در مقابله با آن ها با تمرکز بر صنعت گردشگری پرداخته است.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، تحریم های اقتصادی، صنعت گردشگری، پیمایش محیطی، پدافند غیرعامل
  • محمدحسن احمدآبادی، محمدعلی کرامتی*، طهمورث سهرابی صفحات 141-168

    صنایع پیشرفته، ضمن برخورداری از قابلیت بکارگیری تکنولوژی های جدید، آینده خود را در گرو مدیریت بر تغییرات سریع تکنولوژی می بینند. این مهم در صنایع پیشرفته هوافضا به جهت اثرگذاری در ابعاد مختلف اقتصادی، تکنولوژیکی و امنیتی، از اهمیت مضاعف برخوردار است. هدف از انجام این تحقیق، ارایه الگو و معیارهای انتخاب استراتژی تکنولوژی آینده نگر در صنایع پیشرفته هوافضا است، که به دلیل ماهیت پژوهش، با رویکرد استقرایی و از روش تحقیق کیفی "نظریه سازی داده بنیاد"، استفاده شده است. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته،  هدفمند، و رودررو، با 18 نفر از متخصصین و خبرگان این صنعت، جمع آوری و سپس با سه مرحله کدگذاری، تحلیل و جمع بندی گردیده است.  یافته ها نشان می دهد که در نگاه کلی رویکرد کشش بازار به رویکرد فشار تکنولوژی غالب است. همچنین ملاحظه گردید، مطالبه گری حاکمیتی، تحریم، قابلیت و توان فنی مشتریان، جایگاه سیستمی تکنولوژی، قابلیت و باور نفرات و متخصصین و...، از معیار های مهم و اثرگذار در الگوی بدست آمده است، که انتخاب استراتژی تکنولوژی را در این صنعت از مدل های موجود متمایز می کند. در نتیجه گیری تحقیق،ضرورت توجه به اسناد بالادستی، حضور و مطالبات مشتریان در فرایند توسعه تکنولوژی، مراقبت از نقش متخصصین و مدیران، فراتر از نظامات و رویه های سازمانی، انتخاب هوشمندانه محصول الگو و بروزرسانی تکنولوژی، متناسب با تحولات و تهدیدات محیطی، توجه به لایه های مختلف اثرگذاری تکنولوژی و...، جهت نیل به پیشرفت تکنولوژی هوافضایی، از جمله نتایج این تحقیق است.

    کلیدواژگان: تکنولوژی، استراتژی تکنولوژی، صنایع پیشرفته هوافضا، آینده نگری، نظریه سازی داده بنیاد
|
  • Seyed Mahdi Nabavi, Seyed Hamze Safavi *, MohammadSadegh Kooshki Pages 7-36

    This research studies the Future of Iran-Turkey Relations to help the policymakers by depicting the future atmosphere of relations between the two countries, so they can think of alternative options that are closest to the national interests of the country. Therefore, the purpose of this study is to identify probable scenarios in Iran-Turkey relations on the horizon of 2030.The research is exploratory in nature, practical in purpose, mixed in data gathering, and correlational in data analysis. A scenario planning method based on cross-impact balance analysis was used in this research. First, the 62 variables affecting the Iran-Turkey relations were identified. By distributing a questionnaire among 35 experts, the effect, importance and uncertainty of each variable were determined. Finally, the validity of 57 variables were confirmed as factors and drivers affecting the future of Iran-Turkey relations. To analyze the results of the questionnaire and select the key factors, the importance-performance analysis method was used and the threshold value of significance and uncertainty was determined. In total, 19 factors had importance and uncertainty above the threshold value. Then, using Friedman test, 19 factors were ranked and by determining the cut-off point of ten, so eight final key factors were selected to form the matrix of cross-impact balance. Then, by forming a panel of experts and weighing the interactions and software analysis with Scenario Wizard,4 scenarios with zero incompatibility and 17 scenarios with incompatibility value of one, were obtained and by combining close scenarios, seven final scenarios were written and analyzed.

    Keywords: Futures studies, Iran, Scenario Writing, Iran-Turkey Relations, Turkey
  • Amir Sadeghi *, Mohammad Karsaz, Mahmood Deypir, Mahmoud Gholami Pages 37-62
    Data mining is a powerful technology that has the ability to discover knowledge hidden in a huge range of data. The purpose of this study is to analyze the portfolio of technical parts by data mining in order to improve the forecast and supply the needs of the defense logistics system. Therefore in the stage of discovering patterns and association in terms of purpose is applied, nature and method is exploratory and library information collection, and in the stage of evaluating the usefulness of patterns in terms of purpose, developmental, the nature and method is descriptive- survey and field information collection. The statistical population for data mining is the database of information technical parts requested by the units of a defense organization for related systems and repair centers over a period of 10 years. The statistical population to measure the relationship between data mining results and forecasting and supply the requirements is expert’s logistics systems. In order to analyze the data for data mining, the cross- industry standard process and SQL Server and Rapid Miner software has been used, and to analyze the data collected through a questionnaire, SPSS software has been used. The results of this study showed that method of discovering association rules can be used to analyze the request portfolio of technical parts and achieve the request pattern, and the patterns and the discovered patterns are used to improve the performance of the logistics system in the field of forecasting and supply the requirements of technical parts
    Keywords: Forecasting, Request Portfolio, Cross- Industry Standard Process (CRISP), Logistics, Data Mining
  • Farahnaz Ahang, Hassan Ghafari, Mohamad Mehdi *, Samaneh Mohammadpour Pages 63-86
    Considering the need to take appropriate measures for the military organizations of the country in the field of human resource agility, the present study seeks to investigate the key drivers affecting the development of human resource agility in military organizations. The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. In this study, library resources and interviews with experts were used to formulate theoretical foundations and select drivers, and the MICMAC questionnaire was used to collect data. The study population consisted of military experts and faculty members of AJA universities. Using snowball sampling method, 30 people were selected as sample members. Research data were analyzed using MICMAC software. In the first phase of the study, 30 propellants were identified. By analyzing the data in the next phase, 19 propellants out of 30 propellants were identified as key propellants affecting the development of human resource agility in military organizations. The results showed that most experts on drivers such as employee satisfaction, service delivery speed, knowledge and teamwork and negotiation skills, self-control, participation, sense of competence, preventive behaviors, sense of effectiveness, consultation, knowledge sharing, acceptance of responsibility, self-directed teams Emphasized the ability to come up with new ideas, empathy, take advantage of change, career rotation, self-awareness of change and available information.
    Keywords: Military organizations, human resource agility, drivers, MICMAC, Aja
  • Seyed Assadollah Hejazi *, MohammadHossein Rezaei Moghaddam, MohammadHossein Fathi, Behruz Bahramabadi Pages 87-112

    Defense and security organizations operate in a very complex and unstable environment. Long-term defense planning encourages thinking about possible situations and helps defense organizations prepare for the future to improve their strategy by providing insights into possible future dangers. The main purpose of this study is to study the geomorphological features of Minab and Sirik areas in the east of the Strait of Hormuz and their impact on the development of territorial defense strategies. The type of applied research and its nature is analytical-descriptive. Data were collected in the form of libraries - documentary and survey and its data were qualitative and quantitative. The statistical population includes 24 elites and experts in defense and security issues. The coefficient of criteria was determined based on the Likert spectrum. Using SWOT analytical tool, 34 indicators (strengths 8, weaknesses 9, opportunities 8 and threats 9) were evaluated and evaluated by relevant experts. The Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) was used to select the optimal strategy from the strategies obtained from SWOT analysis. The results of the SWOT model suggest the (WO) strategy as the optimal strategy in the Minab and Sirik regions. At the same time, in prioritizing the review strategy using the model (QSPM), the priority and superiority of the strategy is to use and deploy advanced defense, radar and eavesdropping systems, parallel to the shoreline and the points that create maximum frequency range over other review strategies.

    Keywords: Territorial defense, Geomorphological Indices, Minab, Sirik, SWOT Analysis
  • Hamid Nourbehesht, Majid Mohammad Shafiee * Pages 113-140
    Iran's confrontation with various economic sanctions has had many consequences and issues that make the need for scientific research in this field more and more clear. Paying attention to the vulnerabilities of economic sanctions, taking measures to deal with them and ways to get out of the pressure of sanctions, especially in recent years, have become increasingly important. Security and tourism are two interrelated categories. Whereas the tourism industry, as a parent industry, on the one hand, plays an important role in job creation and economic development, and on the other hand, its prosperity and development play a significant role in countering sanctions, in resilience to its negative effects, and in increasing security and passive defense, in the present study, it is tried to first identify the vulnerabilities of economic sanctions with a futuristic approach and then, considering the capabilities of the tourism industry in Iran, to provide solutions in this field. The statistical population of this study consists of experts in the tourism industry and related industries, including the hotel industry, tourism service companies, and travel agencies, which were sampled by snowball and judgment. Thematic analysis, environmental scanning and Delphi method have been used to collect data while using library studies. The results of this study, while identifying and introducing the effects and negative consequences of sanctions, have provided solutions to deal with them with a focus on the tourism industry.
    Keywords: Foresighting, Economic Sanctions, Tourism Industry, Environmental Scanning, Theme Analysis
  • MohammadHassan Ahmadabadi, MohammadAli Keramati *, Tahmores Sohrabi Pages 141-168

    Advanced industries, while having the capability to use new technologies, see their future as dependent on managing rapid changes in technology. This doubly important in the advanced aerospace industry due to its impact on various economic, technological and security dimensions. Explaining and extracting the pattern used to select a forward-looking technology strategy in advanced aerospace industries is the objective of this research. which is the result of inductive and qualitative research "grounded theory". research data has been gathered from 18 people of experts and specialists in this industry through semi constructive, purposeful, and face-to-face interviews, then by three step coding, has been analysed and achieved. Consequence shows that in general, the market pulls dominate the technology push approach. It was also observed that governance and customer demand, sanctions, customer technical capability, system status of technology, level of trust and confidence in the localization of technology, management approaches and attitudes, the ability and belief of individuals and professionals, and ... are the most important and effective criteria in extracted pattern Which distinguishes the choice of technology strategy from existing models. As a result of research, the need to pay attention to upstream strategies, presence and demands  of costumers in the process of technology development, care for the role of experts and managers, beyond organizational systems and procedures, smart selection of product type and the update of appropriate technology in line with environmental changes and threats, paying attention to the different levels of technology impact, etc. to achieve the improvement of aerospace technology, are among the results of this research.

    Keywords: technology, Technology strategy, Advanced Aerospace Industries, foresight, grounded theory